ponedjeljak, 20. siječnja 2014.

Azijska Povrtna Juha

Teško se i puno jelo , znam sve, ne morate ništa govoriti :) Tako je i kod nas pa ova juhica savršeno paše, vjerujte mi, lagana, aromatična i mirisna. Mala zdjelica puna zdravlja. Mislim da će vam se svidjeti što sami možete odabrati povrće, ono koje vam je draže ili ono koje trenutno imate u hladnjaku :) Najbitniji su začini koje ćete koristiti, a to su KURKUMA i ĐUMBIR, uz dodatak nekog ljutog umaka poput Sambal oeleka i malo soja sosa.

Ako ne koristite kurkumu i đumbir u svakodnevnoj prehrani, počnite! U startu će vam vjerojatno biti neobični i dosta intenzivni, ali s vremenom ćete se skroz navući, obećajem :) Oboje su snažni antioksidanti, 'čistaći', djeluju protuupalno, poboljšavaju probavu...Đumbir će vam poboljšati cirkulaciju, ublažiti migrenu, bolje ćete pamtiti, prehlada će brže proći, a i djeluje kao blagi afrodizijak što je jaaaako važan podatak :D

DSC_0409



Potrebni sastojci/


-> za 6 osoba ('veš lonac' rekla bi moja mama), znači ovo su mjere za veću količinu, a vi prilagodite sebi ;)

  • 2 manje tikvice

  • 2-3 mrkve

  • 6 listova kelja ili pola male glavice

  • 3 češnjaka

  • 250gr smeđih šampinjona ili shiitake gljiva

  • korijen đumbira (naribati)

  • 1 žlica kurkume

  • 2 žlice soja sosa

  • ovo rijetko pišem ali možete dodati malo Vegete ili mješavine začina za wok :)

  • 1 žličica Sambal oeleka ili sjeckana chilli papričica

  • 200gr domaćih rezanaca ili noodlesa

  • sol i papar

  • 2-3 žlice sezamovog ili maslinovog ulja

  • 1-1,5 vode, ako imate temeljca koristite temeljac!

  • svježi korijander za dekoraciju i svježinu (ako ga imate i volite)


-> ako želite, prije dodavanja ostalog povrća prodinstajte 300gr bijelog pilećeg mesa na češnjaku 

-> ovo je bio moj odabir povrća taj dan i mislim da su se okusi super nadopunjavali, ali vi možete složiti neku svoju omiljenu kombinaciju, s brokulom ili tanko sjeckanim kupusom npr.

DSC_0366


1. Povrće operite pa ga nasjeckajte po želji, možete ga i krupno naribati ako želite.

2. Prvo na par žlica ulja prodinstajte usitnjeni češnjak (i piletinu ako ćete ju koristiti) 5 minuta, pa redom dodajte mrkvu, kelj i gljive. Distajte još 5-10 minuta. Pa podlijte vodom da prekrije povrće.

3. Ne želite da vam se povrće raskuha nego želite da ostane još mrvicu 'hrskavo' pa tako tikvice dodajte kad vidite da je povrće već omekšalo, odnosno pred kraj i kuhajte ih par minuta. Na kraju dodajte sve što je preostalo, đumbir, kurkumu, soju, sambal oelek i ostale začine i podlijte s još vode ako je potrebno. Čim prokuha juha je gotova i spremna za posluživanje :)

DSC_0443


4. Nisam spomenula rezance ili noodles jer ovisi koje ćete koristiti, znači ako koristite noodles koji se kuhaju npr. 10 min onda ih ubacite prije nego dodate tikvice, a ukoliko koristite domaće rezance onda ih dodajte kada dodajete i tikvice :) U ovom receptu ne možete pogriješiti sa začinima, sastojcima, sjeckanjem..nema točnih mjera ali je jako bitno da pazite na 'tajming' kako se ništa ne bi raskuhalo i bilo gnjecavo :)

5. Ako volite svježi korijander, sitno ga nasjeckajte i posipajte po zdjelicama koje ste napunili juhicom! Ja ga nažalost nisam imala kada me uhvatila ova inspiracija ;)

DSC_0407


DSC_0456

četvrtak, 16. siječnja 2014.

Punjene Peppadew Papričice

Peppadew sam vam već spominjala jer od kad sam ih prvi puta probala skroz sam se navukla. Ljuto slatkasti okus, prelijepa crvena boja, odličan prijatelj s pršutom i tvrdim sirom, a i moj dobar prijatelj za stolom, to je Peppadew :) Južnoafrička papričica, koju možete kupiti u većim super marketima kao i u dućanu Sol i Papar u Zagrebu. Ako ju još niste probali, preporučam, odlična je kao finger food. Taman veličine za ubaciti u usta ;)
DSC_0243

Potrebni sastojci:

  • peppadew staklenka ili kupite iz rinfuze 100-200g

  • punjenje po želji: ovčji sir, meki feta sir pomiješan s češnjakom ili vlascem, kockica tvrdog sir umotanog u pršut ili šunku pa propiknite čačkalicu ili drveni štapić...

  • neki ih napune s ovčjim sirom pa lagano zapeku dok se sir ne otopi , poškrope s malo reduciranog balzamičnog octa pa ih tako serviraju gladnim gostima, uz malo prepećenog, hrskavog kruha :)

  • također ju volim ubaciti u razne salate, npr. rikula, tuna, grana padano, balzamični ocat  i malo nasjeckane peppadew papričice radi boje i pikantnosti.

Nadam se da vam se neka od ideja sviđa i da ćete ih isprobati u nekoj od kombinacija!
peppadew

DSC_0144

utorak, 14. siječnja 2014.

Mini Pite s Marmeladom

Najteže mi je bilo smisliti naziv ovih zvjezdica/mini pita, kako prevesti na hrvatski, a da zvuči primamljivo i svima jasno? Zapravo ovo ni nisu zvjezdice nego 'pinwheels', na hrvatski bi to bilo vrtivjetar :) Ukoliko imate bolji prijedlog od ovog trenutno ponuđenog javite mi :D U orginalu ovo su Jam Tarts iz Finske, vidjela sam ih na blogu Local Kitchen Blog još prije Božića ali nažalost u onoj gužvi nisu stigle na red. Poanta je bila da iskoristim domaću marmeladu od šipka gdje će baš ona biti glavna zvijezda. Recept nije zahtjevan ali treba vam malo vremena i preciznosti ako želite da vam zvjezdice budu pravilne kao na slikama, znači obavezno ravnalo u ruke! Isplati se, jaaako su ukusni, a da vam nekako približim okus, možda najviše podsjećaju na famozne salenjake. Tijesto je masnije, ali ne sadrži šećer. Pa krenimo....
DSC_0557


Potrebni sastojci/12-14 komada



  • 100g sirnog namaza

  • 110g maslaca (sobna temperatura)

  • jedan žutanjak

  • žlica kiselog vrhnja

  • 2 prstohvata soli

  • 140g glatkog brašna

  • šećer u prahu za posipavanje

  • fina marmelada po vašem ukusu

Postupak


1. U zdjeli rukom izmješajte sastojke, namaz, maslac, vrhnje, sol i brašno, dok ne dobijete pomalo ljepljivu kuglu tijesta. Ostavite ju u hladnjaku barem 2-3 sata, a možete i preko noći.

2. Prije nego krenete valjati tijesto na pobrašnjenoj površini ostavite ga da se malo temperira kako bi ste ga lakše oblikovali. Razvaljajte ga na 3-4mm debljine pa ravnalom režite na kocke 10x10cm otprilike, možete i manje ako vam se više sviđa da budu sitnije.
DSC_0460

3. Svaku kocku zarežite 4 puta prema sredini kao što se vidi na slici pa takve prebacite na pleh u kojem ćete ih peći. Naravno, najbolje bi bilo na pleh prvo staviti papir za pećenje. Kada ste ih razmjestili po plehu na svaku kocku stavite žlićicu marmelade u koju ćete onda pritisnuti vrhove tijesta. Dobro ih pritisnite u marmeladu da se prilikom pećenja ne bi odvojili.
DSC_0486

4. Pecite na 180oC 15min, izvadite, stavite na rešetku za hlađenje, posipajte šećerom i poslužite uz čaj :) Odlični su topli, ali se u principu služe rashlađeni. Ne znam kakvi su drugi dan jer smo ih slistili isto popodne, ali čitam sad da se mogu čuvati i do tjedan dana ako ih pospremite u neku posudu koja će im očuvati svježinu.
DSC_0509

DSC_0525

DSC_0543

DSC_0582